Dermatologie – Venerologie
Servicii:
- Consultatie initiala
- Consultatie control
- Tratament dermato-cosmetic de intretinere
- Tratament antiacneic
- Peeling superficial
- Chiuretare /electrocauterizare
- Excizie leziuni cutanate
- Biopsie
- Examen lampa Wood
- Injectarea ridurilor cu acid hialuronic
- Injectare toxina botulinica pentru riduri
- Dermatoscopie
- Tricoscopie
- Injectare PRP(Dracula)
- Mezoterapie injectabila pentru riduri, alopecie
- Aplicare nitrat de argint
- Initiere si monitorizare terapie biologica
Descriere Servicii
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin proliferarea în exces a glandelor sebacee. Este prezentă atât la adolescenți, cât și la adulți. Pacienții observă apariția de microchisturi, leziuni care în timp se inflamează și infectează. Odată identificată cauza (la unele persoane, acneea este cauzată de dezechilibre hormonale) și factorii favorizanți (stres, alimentație, expunerea la soare, utilizarea anumitor medicamente și creme), se stabilește conduita terapeutică optimă.
Tratamentul în acnee trebuie particularizat pentru fiecare pacient.
Pacientul trebuie să urmeze un tratament acasă cu produse speciale de curățare, creme dermato-cosmetice, medicamente prescrise de medicul dermatolog, precum și un tratament local dermato-cosmetic în cabinet.
Tratamentul local dermato-cosmetic constă în extracția comedoanelor închise, comedoanelor deschise și chisturilor, utilizând extractorul de comedoane. În ziua efectuării tratamentului, pielea poate fi roșie și ușor inflamată, dar fără aceste tratamente locale, chisturile nu sunt îndepărtate și, în timp, se inflamează și se suprainfectează.
Acneea inflamatorie, cu leziuni profunde, poate produce apariția cicatricilor.
Pentru tratamentul cicatricilor post-acneice, se pot folosi peelingul chimic, injectarea de acid hialuronic, excizia, dermaroller-ul, dermapen-ul, sau laserul (Laser CO2, Laser Erbium-Yag).
Ce trebuie evitat în tratamentul acneei:
- Nu opri tratamentul medical după 2-3 săptămâni. Efectele vizibile ale tratamentului pot apărea chiar și după 8-12 săptămâni de la începerea terapiei.
- Nu utiliza mai multe produse simultan; utilizarea mai multor produse poate provoca iritație locală.
- Evită curățarea exagerată a feței sau gomajul excesiv, deoarece acestea pot agrava leziunile.
- Evită produsele cosmetice care exacerbează acneea. Utilizează doar produse dermato-cosmetice non-comedogene, recomandate de medic.
- Nu aștepta prea mult timp până la o consultație; leziunile mari, inflamatorii, pot lăsa cicatrici.
- Nu utiliza medicamente antiacneice în exces sau prea rar. Respectă schema recomandată de medicul dermatolog.
- Nu întrerupe tratamentul după obținerea unei ameliorări.
- Nu traumatiza (stoarce) comedoanele acasă.
- Nu împrumuta tratamentul prescris pentru altcineva. Tratamentul este individualizat în funcție de forma acneei.
- Nu începe un tratament cu isotretinoina per os fără efectuarea unor analize de sânge preliminare și fără un test de sarcină.
Peelingul chimic reprezintă o deteriorare controlată a straturilor cutanate de către unul sau mai mulți agenți chimici, urmată de un proces de regenerare cutanată care are ca rezultat ameliorarea cicatricilor, a texturii pielii și a discromiilor.
Peelingul chimic este folosit pentru a trata: fotoîmbătrânirea cutanată, ridurile fine, hiperpigmentările (melasma, pigmentații postinflamatorii), cicatricile post-acneice, și acneea.
Datorită riscului de reacții adverse și complicații, este obligatoriu un consult la medicul dermatolog.
Toxina botulinică tip A este o neurotoxină ce inhibă eliberarea de acetilcolină la nivelul joncțiunii neuro-musculare, determinând o paralizie funcțională sau o slăbiciune musculară tranzitorie, efectul fiind de corectare a ridurilor dinamice prin blocarea temporară a contracției musculare.
Procedura este foarte utilizată în medicina estetică datorită efectelor favorabile și ușurinței administrării; riscurile de apariție a complicațiilor sunt minime, în condițiile în care procedura se efectuează corect (mici echimoze, edem și roșeață ușoară la locul injectării).
Pe lângă corecția ridurilor, toxina botulinică se utilizează și în tratamentul hiperhidrozei, fiind o procedură eficientă care îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților cu această afecțiune.
Injectarea este nedureroasă, nu lasă semne, iar efectele sunt vizibile după 4-7 zile, atingând un maxim la 14 zile. Dozele și schema de injectare sunt stabilite de medic în funcție de aspectul feței și vârsta pacientului. Durata efectului clinic variază între 4 și 6 luni.
Injectarea de toxină botulinică se asociază frecvent cu injectarea de acid hialuronic, PRP, sau alte proceduri dermato-cosmetice.
Acidul hialuronic se folosește în scop estetic pentru creșterea volumului țesutului facial. Produsele medicale de umplere (fillere) pe bază de acid hialuronic sunt indicate pentru corectarea ridurilor și pentru îmbunătățirea aspectului feței. Țesuturile capătă un plus de volum, îmbunătățind aspectul tenului sau reducând prezența ridurilor până la nivelul de corecție dorit.
Capacitatea de lifting și de creștere a volumului este dată de calitatea acidului hialuronic de a atrage o cantitate importantă de apă și este consolidată prin procesul de stabilizare la care sunt supuse produsele injectabile. Efectele adverse sunt minime (eritem, echimoze), iar durata efectului este între 6-8 luni. Pentru ca procedura să fie ușor suportată de pacient, se utilizează anestezie locală.
Tratamentul PRP, cunoscut și sub numele de terapia Dracula sau terapia Vampir, este o metodă nechirurgicală prin care, cu ajutorul unui ac foarte fin, se introduce la nivelul dermului plasmă bogată în plachete.
Această metodă stimulează procesul de regenerare tisulară prin creșterea sintezei de colagen, a componentelor matricei extracelulare și a angiogenezei, toate acestea determinând creșterea fermității pielii, refacerea elasticității și tonusului cutanat.
Se poate utiliza în ameliorarea ridurilor fine și profunde, a cearcănelor, cicatricilor, și în tratamentul alopeciei. Procedura se efectuează sub anestezie locală cu cremă anestezică.
Tehnica este rapidă și sigură și constă în recoltarea de sânge venos care, prin centrifugare, duce la separarea plasmei bogate în trombocite și factori de creștere implicați în stimularea și formarea de noi fibre de colagen. Plasma obținută se activează și se reinjectează intradermic.
Efectele maximale se obțin prin repetarea procedurii la intervalele precizate de medic, numărul și frecvența ședințelor fiind variabile în funcție de indicație.
Imediat după injectare pot apărea eritem (roșeață) și edem, care se remit în 12-24 de ore. În cazuri rare, pot apărea echimoze și senzație de slăbiciune.
Mezoterapia este o metodă de tratament nechirurgical folosită pentru regenerarea și rejuvenarea pielii. Mezoterapia este de două tipuri: fără ac (mezoterapia virtuală – no needle) și cu ac (mezoterapia prin injectare).
Mezoterapia injectabilă este metoda prin care se introduc la nivel subcutanat substanțe nutritive, vitamine și acid hialuronic, cu ajutorul unui ac sau al unui pistolet. Această metodă se folosește pentru rejuvenare, atenuarea vergeturilor, diminuarea celulitei și, nu în ultimul rând, în tratamentul alopeciilor. În urma injectării se produce o hidratare în profunzime a dermului, se stimulează regenerarea celulară și refacerea tonusului și elasticității pielii. Sunt necesare minimum 4 ședințe, la intervale de 7-14 zile, repetate de 1-2 ori pe an în funcție de pacient și de afecțiunea tratată. Se efectuează cu anestezie locală – cremă anestezică pentru diminuarea durerii resimțite de pacient.
Dermatoscopia este o metodă rapidă, neinvazivă și nedureroasă, folosită de dermatolog în primul rând pentru diagnosticarea melanomului malign, dar și a altor cancere cutanate. Controlul dermatoscopic al leziunilor pigmentare este bine de efectuat la fiecare 12 luni pentru populația generală.
Dermatoscopia este obligatorie imediat în cazul descoperirii unei leziuni pigmentare care:
- A apărut recent.
- A crescut rapid în dimensiuni.
- Are formă și contur neregulate.
- Prezintă mai multe culori.
- Și-a schimbat aspectul.
- A fost traumatizată.
Dermapenul este un dispozitiv sub formă de stilou cu ace fine, de unică folosință, care are la bază capacitatea de regenerare a pielii și producerea de noi fibre de colagen și elastină. Fibrele noi de colagen sunt produse atât prin acțiunea mecanică, cât și prin substanțele aplicate pe piele în timpul procedurii. Profunzimea acelor este reglată în funcție de zona tratată, afecțiune și toleranța pacientului. Este o metodă sigură, precisă, și foarte puțin dureroasă (se aplică cremă anestezică înainte de procedură). Recuperarea este rapidă, în câteva zile. Rezultatele optime se obțin după mai multe ședințe, intervalul dintre ședințe fiind de 4-6 săptămâni. Se utilizează pentru tratarea:
- Cicatricilor atrofice post-acneice.
- Cicatricilor post-varicelă (vărsat de vânt).
- Cicatricilor hipertrofice.
- Porilor dilatați.
- Vergeturilor.
- Ridurilor fine.
- Melasmei și hiperpigmentărilor.
- Îmbunătățirea calității pielii.
Poate fi combinat și cu alte tratamente (PRP, peeling chimic). Tratamentul cu dermapen nu provoacă cicatrici, fiind mai eficient decât peelingul chimic și dermabraziunea.
Dermapenul este considerat „cel mai bun dispozitiv medical de întinerire a pielii”.
Autor – Claudia Artenie, medic primar.